dimecres, 13 d’octubre del 2010

FRANCESC RIEROLA I MASFERRER

Manlleu, 1857 – Vic, 1908

EL CAMP DE CAN CABRA
Arran de canal industrial, entre el final del passeig de Sant Joan i el carrer de ant Martí, s’obria un espai obert envoltat d’arbres que havia pres el nom de can Cabra. Durant els darrers anys del segle XIX i primers del XX era el lloc on s’instal•laven els envel•lats per als balls de Festa Major i, especialment, unes improvisades places per fer-hi curses de braus. Aquest és un dels diversos punts del Manlleu que Rierola descriu en el seu Dietari.

Text: DIETARI: 26 D’AGOST
Sense pensar-ho, me trobo ab les darreries de la festa major de Manlleu. A la tarda fan corrides de vaques, i hi vaig perquè hi va quasi bé tothom. La carretera de Vic és una corrua feta de carros i tartanes, que passen escapats, aixecant núvols de pols. Trobo la Vila més ben arregladeta que mai: aceres en els principals carrers i una gran plaça nova. La de toros, feta de fusta, s’aixeca entre camps a la vora dels plàtanos que li fan ombra: està plena de gom a gom, i dret i entre empentes contempli l’avorrida funció que diverteix al poble.
Acabada la festa, comença la dispersió: el pont s’omple altra vegada; la Vila se buida de forasters que es vessen per totes bandes, alegres, cantant, gosant de les dolçors d’una tèbia vesprada d’istiu, sota un cel hermosíssim ont poc a poc s’encenen milers d’estrelles.
(...)


Dietari. Vic: Eumo: La Tralla, 1983, p. 61



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada